Forside
Skønlitteratur
Kultur og debat
Bøger på vej
Forfatterne
Presse
Om forlaget
Kontakt

 


Tiderne Skifter
Læderstræde 5, 1. sal
1201 København K

pr@tiderneskifter.dk

CVR-nummer: 58 20 01 15
P-nummer: 1021399368
Betalingen er autoriseret med FRIbetalings certificerede betalingsgateway
Kultur og debat

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Æ] [Ø] [Å] [Alle]

Mahmoud Issa
Lubya var en by i Palæstina - UDSOLGT
Pris: kr.

I 1994, efter at have opnået dansk statsborgerskab, kunne Mahmoud Issa efter 43 år for første gang gense Palæstina. Og igen et par år senere, denne gang ledsaget af et dansk tv-hold, hvilket resulterede i dokumentarfilmen Det fædrene land, som blev vist i DR1.
     Gennem hundredvis af samtaler med eksilerede indbyggere fra Lubya og deres efterkommere – og gennem omfattende studier i historiske arkiver og dokumenter – har Mahmoud Issa i denne bog, som også udgives på arabisk, hebraisk og engelsk, foretaget en personlig rejse tilbage til fortiden og livet i Lubya før og efter den etniske udrensning. Bogens kombination af makrohistorie og mundtlige beretninger (mikrohistorie) afdækker den etniske udrensnings brutale ansigt i 1948. Ikke bare den faktiske uddrivelse og den abrupte afslutning på normaliteten, der fulgte med. Men som den fremtrædende israelske historiker Ilan Pappe skriver i sin indledning:

”Issas bog repræsenterer mere end et forskningsarbejde. Bogen er en personlig rejse tilbage til fortiden, der begynder i nutiden og med en anderledes fremtid for øje. Det er kun i kraft af dem der husker, som hans forældre, og dem, der som ham selv, ikke ønsker at glemme, at vi kan forstå, hvorfor ondskaben mod palæstinenserne ikke er ophørt en eneste dag siden 1948. Det er udelukkende på grund af denne insisteren på at vide, hvad der skete med Lubya i 1948 og med lubyanerne lige siden, at man kan håbe en dag at skabe mulighederne for fred og forsoning i Palæstina og Israel.”

Pressen skrev:

"Enestående erindringsmosaik med et historisk og kulturelt omdrejningspunkt i en palæstinensisk landsby, der ikke findes længere. Den er en af de mere end 430 landsbyer, som i 1948 blev ofret i, hvad man kan se som en etnisk udrensning, da staten Israel blev oprettet... Han er dygtigt dykket ned i arkiver og kildemateriale og kæder dette historiske materiale sammen med mange samtaler og interviews med indbyggere fra Lubya... Aktuel og tankevækkende bog, der også er et anderledes indlæg i en aktuel debat om den israelske/palæstinensiske konflikt."
- Bibliotekernes lektørudtalelse

"Bogen er ikke kun et stort stykke vigtigt forskningsarbejde, den er mere end det... Det er lykkedes Mahmoud Issa på en stilfærdig måde at udpensle følgerne af Naqba'en (Katastrofen) i 1948.
Med det resultat, at vi ikke kun intellektuelt, men også følelsesmæssigt forstår, hvilke grusomme uretfærdigheder, zionismen udsatte det palæstinensiske folk for." - Arbejderen

"Tør man ikke høre Mahmoud Issas beretning, afskærer man sig fra at forstå drivkraften i moderne palæstinensisk bevidsthed og nationalisme." - PolitikenUdgivelsesår: 2005 - ISBN: 8774459864 - Oversat af Henrik Kjærum - Omslag: Michala C. Bendixen - Sider: 274 - 1. udgave

Læs mere om Mahmoud Issa
Tilbage til forrige side
Læg i indkøbskurv

Til toptil forsidenTil forrige side