Forside
Skønlitteratur
Kultur og debat
Bøger på vej
Forfatterne
Presse
Om forlaget
Kontakt

 


Tiderne Skifter
Læderstræde 5, 1. sal
1201 København K

pr@tiderneskifter.dk

CVR-nummer: 58 20 01 15
P-nummer: 1021399368
Betalingen er autoriseret med FRIbetalings certificerede betalingsgateway
Kultur og debat

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Æ] [Ø] [Å] [Alle]

Andri Snær Magnason
Drømmeland - selvhjælpsbog til en ængstelig nation
Pris: 299 kr.

Hvad sker der på Island? Først et sandt økonomisk mirakel, så det totale krak. Der er vist noget råddent i det islandske samfund!

 

Sæt 300.000 individer sammen på en ø og lad os se, hvad der sker. Island er blevet beskrevet som en slags ”kanariefugl i en kulmine” eller ”hele verden i en nøddeskal”. Kort sagt: hvis man forstår strømninger i Island, forstår man også bedre sin egen virkelighed og verden.

 

Skal Europas største uberørte naturområde forvandles til en industriel park af aluminiumsværker og vandkraftanlæg? Den islandske regerings planer om at sælge den statsejede jord og landets billige og uudnyttede vandkraft til de multinationale selskaber er et stærkt eksempel på den globale virkelighed i dag: Hvem ejer i sidste ende rettighederne til verdens naturresurser og jord? Befolkningen? Regeringen? Den der byder højest? 

 

Andri Snær Magnasons bog Drømmeland skabte kolossalt røre i hjemlandet, da den udkom. Den kickstartede debatten om forvaltningen af Islands dyrebare råstoffer – og forudså Islands økonomiske krise. Men dybest set handler bogen om en lille nations selvopfattelse og identitetskrise. 

 

Hvad sker der i Island? En nation der var koloniseret af Danmark i 600 år? De læser ikke bare deres gamle vikingesagaer, men også Milton Friedmans økonomiske teorier – og beslutter sig for igen at blive et vikingeimperium. De køber Magasin du Nord, Sterling – og mere til.

 

Hvad sker der, når man har et af verdens smukkeste naturområder? Ingeniører laver beregninger af, hvor store mængder energi man kan skaffe sig, hvis man udnytter landskabets naturlige vandkraft. Og hvis nationen er for lille til selv at klare den nødvendige udplyndring, så sender man tilbud ud til globale selskaber – uanset hvem de er og hvor dårligt ry de har. Det skete i Island – og der sker nu i Grønland.

 

Og hvad sker der, når internationale banker beslutter at kanalisere milliarder af dollar gennem netop privatiserede banker og fortsætter med at gøre det, velvidende at pengene har skabt en lille elite af milliardærer. Man får private jetfly, overdådige parties og en masse sjov – det største boom og den største nedtur i den finansielle verdenshistorie.

 

Pressen skrev:

 

"Den utrolige velstand i Island var grundlagt på udenlandske investeringer i landets aluminiumsindustri, og først og fremmest er Magnasons bog en advarsel om de konsekvenser for miljøet og for kulturarven, som den medfører ... hans bog har en udmærket pointe omkring forholdet mellem visioner og realitetssans, for jovist handler et samfund ikke kun om, hvad vi skal leve af her og nu, men også, hvad vi skal leve for. Som han skriver: 'Efter at have skrællet alt unødvendigt af samfundet, stod der følgende tilbage: 1stk. 20 fods container/telt, rindende vand, 100 kg fiskemel,100 kg hvedemel, to får, 1 stk. sovepose, 1 stk. 66N termodragt, stilhed. Større er virkeligheden såmænd ikke.' Og spørgsmålet er om vi – også herhjemme – får nogen til at arbejde længere blot for det." - Børsen

 

"Nærværende bog udkom i Island i 2006 på et tidspunkt hvor alt gik godt og før det økonomiske krak. Med Björks korte, men meget rammende forord sætter bogen imidlertid fingeren på de ømme punkter og retter en voldsom kritik mod de islandske rigmænd og spekulanters ødelæggelse af den islandske natur, skalten og valten med landets naturrigdomme og multinationale selskabers indflydelse. Den retter også blikket fremad og ser på kommende muligheder og er samlet en engageret debatbog som også med skønlitterære virkemidler indtil videre har haft succes med at åbne islændingenes øjne for den nuværende katastrofe." - LektørudtalelseUdgivelsesår: 2009 - ISBN: 9788779733602 - 272 sider - Oversat af Kim Lembek - Omslag Mikkel Henssel

Læs mere om Andri Snær Magnason
Tilbage til forrige side
Læg i indkøbskurv

Til toptil forsidenTil forrige side