Forside
Skønlitteratur
Kultur og debat
Bøger på vej
Forfatterne
Presse
Om forlaget
Kontakt

 


Tiderne Skifter
Læderstræde 5, 1. sal
1201 København K

pr@tiderneskifter.dk

CVR-nummer: 58 20 01 15
P-nummer: 1021399368
Betalingen er autoriseret med FRIbetalings certificerede betalingsgateway
Kultur og debat

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Æ] [Ø] [Å] [Alle]

Ole Espersen m.fl.
Frihedsrettigheder tur/retur?
Pris: 225 kr.

Om antiterrorlovgivningen

En antologi skrevet af Vagn Greve, Eva Smith, Holger Kallehauge, Niels Bertelsen, Erik Sevaldsen, Ole Espersen, Pernille Drost, Louise Strømberg, Trine Schultz, Sysette Vinding Kruse, Thomas Elholm, Asger Thylstrup og Jacob Mchangama.


Efter terrorangrebene i USA, Madrid og London krævede befolkningerne – i frygt og vrede – hurtig handling i form af afstraffelse og beskyttelse. Og lovgiverne reagerede hurtigt. Så hurtigt at man undertiden negligerede normale procedurer. Også lovenes indhold afveg stærkt fra normale, retsstatslige principper – bl.a. den grundregel at ingen straffes, før en domstol har fået beviser for hans skyld. I denne bog beskrives opkomsten af de nye love. Den peger på, at lovenes eksistens i sig selv kan skabe frygt for at deltage i almindelige demokratiske udfoldelser – med andre ord: være en hæmsko for det demokrati, de angivelig er sat i verden for at beskytte.

 

Mange slår sig sikkert til tåls med, at der indføres domstolskontrol med nogle af de nye politimetoder. Men bør man i virkeligheden stille sig tvivlende over for effektiviteten af denne kontrol? Er det overhovedet nødvendigt eller fornuftigt at påbyde registrering af alle data vedrørende telefonsamtaler, e-mails og webadgange – herunder data om hvem man har talt med, hvilke hjemmesider man besøger, hvem man sender e-mails til osv.? Er det virkelig i overensstemmelse med retsstatsidéen, at politiet kan forlange ethvert dokument udleveret fra biblioteker, sygehuse, socialforvaltninger med mere?

 

Gør det noget, at vi overvåges og registreres – vi kan jo bare overholde lovgivningen? Er domstolskontrol ikke under alle omstændigheder tilstrækkeligt? Eller kan den måske oven i købet undværes? F.eks. hvis det blot drejer sig om politiets ønske om at vide, hvilke bøger du har lånt på biblioteket? Bør en person, der er tiltalt i en terrorsag, nødvendigvis have kendskab til alt, som bruges som bevis mod ham? Kan det ikke skade vores forhold til fremmede magter?

 

Pressen skrev:

 

"Det er bestemt ikke hyggelæsning, når man erfarer, at PET's mangel på meddelsomhed og åbenhed er af helt kafkaske dimensioner." - Ekstra BladetUdgivelsesår: 2010 - ISBN: 9788779734463 - 184 sider - Redigeret af Vagn Greve, Holger Kallehauge, Ole Espersen, Christian Harlang, Jacob Mchangama og Preben Wilhjelm - Omslag Mikkel Henssel

Læs mere om Ole Espersen
Tilbage til forrige side
Læg i indkøbskurv

Til toptil forsidenTil forrige side