Forside
Skønlitteratur
Kultur og debat
Bøger på vej
Forfatterne
Presse
Om forlaget
Kontakt

 


Tiderne Skifter
Læderstræde 5, 1. sal
1201 København K

pr@tiderneskifter.dk

CVR-nummer: 58 20 01 15
P-nummer: 1021399368
Betalingen er autoriseret med FRIbetalings certificerede betalingsgateway
Skønlitteratur

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Æ] [Ø] [Å] [Alle]

Blaise Cendrars
Nitten elastiske digte
Digte
Pris: 150 kr.


Blaise Cendrars deltog i Første Verdenskrig som medlem af Fremmedlegionen og mistede i 1915 sin højre arm. Digtene i Nitten elastiske digte er for de attens vedkommende skrevet i 1913-14, mens bogens sidste digt er skrevet i 1919. Det vil sige, at de atten digte – som det ofte er blevet påpeget – er skrevet med højre hånd, mens det nittende er skrevet med venstre. Bogen udkom i Paris i 1919. De fleste af digtene var først blevet offentliggjort i tidsskrifter før krigen, bl.a. i Der Sturm. Digtene er stærkt eksperimenterende. Teknikken og det moderne liv havde holdt sit indtog i poesien, og Cendrars digte blev en inspirationskilde for bl.a. Guillaume Apollinaire og den litterære kubisme.

Pressen skrev:

"Cendrars er et utroligt spændende bekendtskab, og denne udgivelse er en vigtig en af slagsen i det danske udbud af oversat litteratur. Der er ikke kræset for en bred læserskare, men tværtimod for en gruppe læsere, der er hengivne over for lyrik og det poetiske udtryk. Det er modigt og tiltrængt."
Caspar Andreas Dyrehauge, KultuNaut

"Disse nitten digte, som nu er tilgængelige på dansk, er en kærkommen mulighed for at få (gen)læst en af de vigtige forgængere for moderne lyrik og litteratur, og som lægger grunden til meget af det, der skrives i vore dage."
Troels Laursen, Kulturkapellet

"Her næsten hundrede år efter de blev skrevet, er energien og spændstigheden ikke gået af hans Nitten elastiske digte."
Jørgen Johansen, Berlingske Tidende

"Klart, at digte fra for hundrede år siden ikke lige nu kan være det kommende nye. Ikke på den måde. Snarere måske, og det ville være helt fint for Blaise Cendrars, er de et flimrende filmisk spjættende mindesmærke i stadig dansende bevægelse over det tyvende århundrede, som i Cendrars havde en af sine store stemmer."
Peter Laugesen, Information

"I et mylder af tanker, sproglig gestikulation og imperativer tager den hyperbevidste Cendrars læseren med på en tur gennem hans virkelighed i 1910´ernes Europa - en virkelighed der bestandigt må relativeres, idet der ’ingen enhed [er] mere’ og ’alting vrimler’."
Jonathan Nielsen, Standart

"Ved at læse noget helt andet end den sædvanlige litteratur, der ligger lige for, kan vi måske næste gang se og forstå den i et helt nyt perspektiv. Denne lille bog synes at være et godt forslag. Og så er Per Kirkebys omslag en æstetisk nydelse i sig selv."
Paul Hegedahl, dknyt

 Udgivelsesår: 2009 - ISBN: 9788779733831 - 55 sider - På dansk ved Peter Borum - Omslag Per Kirkeby - Bebop

Læs mere om Blaise  Cendrars
Tilbage til forrige side
Læg i indkøbskurv

Til toptil forsidenTil forrige side