Forside
Skønlitteratur
Kultur og debat
Bøger på vej
Forfatterne
Presse
Om forlaget
Kontakt

 


Tiderne Skifter
Læderstræde 5, 1. sal
1201 København K

pr@tiderneskifter.dk

CVR-nummer: 58 20 01 15
P-nummer: 1021399368
Betalingen er autoriseret med FRIbetalings certificerede betalingsgateway
Skønlitteratur

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Æ] [Ø] [Å] [Alle]

Ali Smith
Begge dele
Roman
Pris: 299 kr.

Som hun har for vane, har Ali Smith begået en legende, men også alvorlig og bevægende roman, hvor intet helt er, som det ser ud. Det er to historier, der slynger sig ind og ud af hinanden, en lag på lag-fortælling – lidt som når der under den færdige fresko dukker en oprindelig skitse op. Romanen falder i to dele, der kan læses i vilkårlig rækkefølge, som selvfølgelig giver en meget forskellig oplevelse – så det er i den grad op til læserne selv at vælge, hvor de vil begynde.

Francesco del Cossa, der godt nok er født kvinde, men lever som mand, kæmper for at skabe sig et navn som fresko-maler i renæssancens Italien. Han bliver hyret til en opgave i Este-familiens nybyggede Palazzo Schifanoia i Ferrara. Her skal han sammen med andre malere lave tolv paneler i fresko, allegorier over årets måneder. Fem hundrede år senere står Francesco foran sit portræt af Sankt Vincent Ferrer på National Gallery i London og ser en dreng (eller er det en pige?) stå og studere det.

I vores tids Cambridge sørger en ung teenagepige, Georgia kaldet George, over sin nyligt afdøde mor. Hun tænker på sin mors særheder, hendes overbevisning om, at hun blev overvåget af sikkerhedstjenesten, hendes krøllede hjerne og ordspil, hendes distancerende ironi. Hun tænker på hendes kærlighed til George og hendes lillebror, og deres liv sammen. Hun mindes dengang, de var på ferie i Ferrara og så de smukke freskoer i Palazzo Schifanoia – ”Paladset som jager kedsomheden på flugt”.


Udvalgte citater fra anmeldelser:

”Den skotske forfatter Ali Smith har denne gang skrevet to romaner i én. Vælg selv, hvilken De vil begynde med, men sørg for at læse bogen! ”Begge dele” synker langsomt ind i nydelsesfuld opmærksomhed på, at verden er dybere end det, den giver sig ud for.”
- Jyllands-Posten, ★★★★★★

”Ali Smith kredser om kunst, identitet og udødelighed i sin nye roman, ’Begge dele’, der driller og fænger med to sammenvævede historier. Ali Smiths Begge dele er en af de smarteste bøger, jeg længe har læst. Den skotske forfatter (født 1962) har konstrueret en art to-i-én-roman med to forskellige forsider og to forskellige historier, som selvfølgelig hænger sammen, når det kommer til stykket, men som tilsyneladende kan læses i den rækkefølge, du har lyst til.”
- Information

””Begge dele” er en smuk roman, som udfordrer læseren, både ved ikke at være så drevet af plot, og ved at del Cossa-delen ambitiøst og fornemt bruger sproget til at skabe fornemmelsen af historisk afstand. Resultatet er en fascinerende undersøgelse af måder at være til på som sansende, sprogligt væsen til vidt forskellige tider.”
- Kristeligt Dagblad

”Ali Smiths roman om to androgyne kvinder fra hver sit århundrede er både sørgmodig, sjov og virkelig veloversat.”
- Politiken, ♥♥♥♥
Udgivelsesår: 2015 - ISBN: 9788779737259 - 408 sider - Oversat fra engelsk af Pia Juul og Ninna Brenøe - Omslag: Malene Henssel - Udgivelsesdato: 15.08.15

Læs mere om Ali Smith
Tilbage til forrige side
Læg i indkøbskurv

Til toptil forsidenTil forrige side