Forside
Skønlitteratur
Kultur og debat
Bøger på vej
Forfatterne
Presse
Om forlaget
Kontakt

 


Tiderne Skifter
Læderstræde 5, 1. sal
1201 København K

pr@tiderneskifter.dk

CVR-nummer: 58 20 01 15
P-nummer: 1021399368
Betalingen er autoriseret med FRIbetalings certificerede betalingsgateway
Forfattere

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Æ] [Ø] [Å] [Alle]

Jean Rhys

Jean Rhys (1894-1974) er født og opvokset på øen Dominica i Britisk Vestindien, hvor hun fik øgenavnet ”hvide kakerlak” på grund af sin status som hvid kreoler. Som 16-årig blev hun sendt alene til England, først på kostskole i Cambridge, derefter på skuespillerskole. Både på kostskolen og i et senere forsøg på en sangkarriere blev Rhys udstillet på grund af hendes anderledes caribiske accent, og hun følte sig aldrig hjemme i hverken England eller på De Caribiske øer.


Uden penge måtte Rhys leve af sit eneste aktiv: sit udseende – bl.a. som korpige og danserinde. I sit omtumlede liv i 1920-30’ernes London og Paris, tog Rhys et væld af elskere, kæmpede mod stimer af depression og sad kortvarigt i fængsel i det nordlige London. Som så mange kvindelige forfattere i mellemkrigsårene skrev Rhys udpræget selvbiografisk. Ikke bare på basis af egne bitre erfaringer, men også, som hun selv har sagt, direkte for at ”skrive sig væk fra at være ulykkelig”.


Efter udgivelsen af de første fire romaner - der nu er samlet i udgivelsen Kvartet. Fire romaner - forsvandt Rhys ud af den litterære offentlighed i næsten 30 år. Hendes bøger blev glemt og borte, indtil BBC lavede en radiodramatisering og annoncerede i aviserne efter oplysninger om hende. Hun svarede selv, boede i Sydengland og havde i en årrække arbejdet på sin 5. roman, Wide Sargasso Sea (eng. 1966).


Denne roman blev et stort comeback for Jean Rhys, belønnet med litteraturpriser og oversat til flere sprog. På dansk udkom den under titlen Langt over havet i 1967 uden at vække større opsigt. Men i den engelsktalende verden er hendes bøger siden blevet genudgivet og solgt i store oplag – ikke mindst fordi de beskriver en kvindelig seksualitet så præcist vedkommende som var det skrevet i dag.Bøger udgivet af denne forfatter:

Kvartet. Fire romaner (2017)


Tilbage til forrige side
Til toptil forsidenTil forrige side