Forside
Skønlitteratur
Kultur og debat
Bøger på vej
Forfatterne
Presse
Om forlaget
Kontakt

 


Tiderne Skifter
Læderstræde 5, 1. sal
1201 København K

pr@tiderneskifter.dk

CVR-nummer: 58 20 01 15
P-nummer: 1021399368
Betalingen er autoriseret med FRIbetalings certificerede betalingsgateway
Søgning

F.P. Jac (Flemming Palle Jacobsen)
Anelser og lyse nætter
Roman
Pris: 280,00 kr.

Den nylig afdøde danske digter F. P. Jac er først og fremmest kendt og elsket for sin poesi, med dens særlige sproglige oplagthed, opfindsomhed og fantasi. Men Jac skrev også tre romaner: Anelser og lyse nætter (1992), Under de græssende hinkestene (2000) og Valdemar Wimmers’ ankomst (2002). Her er de samlet i ét bind. Typisk for forfatteren er hans prosa en slags poesi. Som romankunst placerer de tre romaner sig et helt særligt sted i den danske samtidslitteratur. Det er hverken realisme eller surrealisme – det er F.P. Jac forklædt som sig selv.

 

Anelser og lyse nætter (1992) bærer genrebetegnelsen ”En skitseroman”. I korte nedslag fortælles historien om fortællerens to forhold til to kvinder, Juvel-Sasja og Lana. Det første var en misforståelse, som fortælleren nu beretter om til den nye kvinde. En historie om ”det forløjede samliv” – beskrevet poetisk, grotesk, humoristisk. Tonende ud i et fremtidshåb.

 

Under de græssende hinkestene (2000) er også en roman om et forløjet samliv, men samtidig en af de mest nådesløse beretninger om alkoholisme, der findes på dansk. En moderne hærværk-historie med en bibliotekar i hovedrollen, humoristisk på overfladen, men med en barsk undertone af, at dette slet ikke er morsomt – det er intet mindre end sandheden om alkohol. F. P. Jac skjuler intet. Og her er handling, fremragende skruet sammen.

 

Valdemar Wimmers’ ankomst (2002) med genrebetegnelsen En sjover-roman – er trods sin overstadigt morsomme handlingsgang også mere end sjov. En midaldrende tjener arver en mindre formue og går i sit nyerhvervede kolonihavehus i gang med at realisere sine drømme. En sær tilværelsens meningsløshed kommer til orde i de abrupt på hinanden følgende absurditeter. Men igen med alkoholisk realisme i centrum. Det er sjældent, der skrives rigtig morsomt på dansk. Her er et eksempel på en morsom bog – men som sagt med en skygge af alvor, en egentlig fortabelse.Udgivelsesår: 2013 - ISBN: 9788779736207 - 192 sider

Læs mere om F.P. Jac (Flemming Palle Jacobsen)
Tilbage til forrige side
Læg i indkøbskurv

Til toptil forsidenTil forrige side